U bent niet ingelogd. Log in of meld u aan om aan de slag te gaan!

Welkom op Stichting Psyquin, de interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Wanneer u al een account heeft, kunt u hierboven inloggen. Nieuwe gebruikers kunnen zich aanmelden. Een account bij Stichting Psyquin is gratis.


Artikel: 'Anonieme online hulp'

Psychologische hulp op internet: hoe anoniem bent u echt?

Door Reinout Verkerk, adviseur Stichting Psyquin. Psychologische hulpverlening op internet is sterk in opkomst. De anonimiteit van deze vorm van hulpverlening is een groot voordeel ten opichte van reguliere hulpverlening. De meeste behandelingen garanderen dan ook uw anonimiteit. Maar, hoe anoniem bent u echt? Realiseert u zich dat sommige bedrijven bereid zijn om forse bedragen te betalen voor lijsten met persoonsgegevens. Indien een aanbieder niet specifiek aangeeft uw gegevens niet te zullen doorverkopen is de kans groot dat dit vroeg of laat gebeurt. Stichting Psyquin heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor anonimiteit in online hulpverlening, zodat u zelf kunt uitzoeken of uw anonimiteit gewaarborgd wordt.

Volgt de aanbieder een bepaalde beroepscode?

De aanbieder zelf is één van de belangrijkste factoren die bepalen of u werkelijk anoniem aan een behandeling kunt deelnemen. De meeste aanbieders onderschrijven een bepaalde beroepscode. Zo houdt Psyquin.nl zich aan de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (www.psynip.nl). Deze beroepscode geeft belangrijke richtlijnen voor het verwerken van uw persoonlijke gegevens en het bijhouden van uw 'dossier'. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat een zorgaanbieder uw gegevens niet zomaar kan overhandigen of doorverkopen aan derden.

Het is dus belangrijk dat u te allen tijde eerst controleert hoe een aanbieder omgaat met uw persoonlijke gegevens. Houdt de aanbieder zich aan een bepaalde beroepscode en wat houdt deze precies in? Heeft de aanbieder een 'privacy policy' en wat staat hier precies in? Indien één van deze zaken twijfel oproept kan het zijn dat uw privacy niet voldoende gegarandeerd is. Realiseert u zich dat sommige bedrijven bereid zijn om forse bedragen te betalen voor lijsten met persoonsgegevens. Indien een aanbieder niet specifiek aangeeft uw gegevens niet te zullen doorverkopen is de kans groot dat dit vroeg of laat gebeurt.

Een solide beroepscode en een open privacybeleid bieden een goede basis voor een anoniem behandeltraject.

Hoe worden uw gegevens beschermd?

Het feit dat de instelling of website nauwkeurig omgaat met uw persoonlijke gegevens is nog geen garantie dat deze gegevens nooit openbaar worden. Bij een normale praktijk is het gebruikelijk om een patientendossier aan te maken. Om te voorkomen dat dit dossier in verkeerde handen valt zal een goede hulpverlener uw dossier achter slot en grendel bewaren en niet zomaar laten rondslingeren. Als dit niet gebeurt is het voor een kwaadwillende immers een oud kunstje om uw dossier in te zien of zelfs te stelen.

Ook de aanbieders van online hulp maken gebruik van een 'dossier'. Het gaat hier dan niet om een map met papieren, maar om digitale bestanden. Deze digitale bestanden worden meestal op een internet server bewaard, maar in sommige gevallen ook op de thuiscomputer van de behandelaar.

In de ICT branche is sprake van een constante wedloop tussen internet criminelen ('hackers') en beveiligingsexperts. Internetcriminelen zijn vaak uit op het inbreken in computersystemen om daar gevoelige informatie te stelen. Op dit moment focussen hackers zich voornamelijk op het bemachtigen van bank- en creditcardgegevens, maar het is niet ondenkbaar dat men in de toekomst ook interesse krijgt in het verkrijgen van medische informatie. Een online hulpverlener zal zijn digitale dossiers dus net als zijn ouderwetse papieren dossiers goed moeten beveiligen.

Het beveiligen van computersystemen is een zeer complexe aangelegenheid. Tot nu toe is het altijd zo geweest dat hackers de beveiligers steeds één stap voor zijn: de hacker vindt een manier om in te breken, waarna de beveiligers dit lek dichten. Het leed is dan echter al geschied! Over het algemeen geldt dat het niet een kwestie is of een beveiliging gebroken zal worden maar dat het slechts de vraag is wanneer dit gebeurt.

Hoe kunt u zich dan toch wapenen tegen deze criminelen? Een goede online zorgaanbieder zal er van uitgaan dat zijn bestanden vroeg of laat in verkeerde handen zullen vallen. Het is immers geen kwestie van 'of' maar van 'wanneer'. Indien de instelling hier rekening mee houdt kan zij maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de gestolen bestanden volkomen waardeloos zijn voor de crimineel. Zo kan een zorgaanbieder gebruik maken van encryptie. Dit is een manier om digitale bestanden te 'versleutelen'. Zonder de juiste 'sleutel' (een reeks cijfers en letters, zoals een wachtwoord) is het voor een kwaadwillende vrijwel onmogelijk om het bestand te lezen. De meest recente encryptietechnieken zijn zeer veilig, het zou een supercomputer miljoenen jaren kosten om de 'sleutel' te raden en de bestanden te ontcijferen.

Het is dus aan te raden om na te gaan hoe de online zorgverlener omgaat met de bestanden. Het versleutelen van de informatie biedt echter geen 100% garantie, er zal altijd iemand moeten beschikken over de 'sleutel' en dus kan de sleutel uitlekken. Toch wordt de kans dat de informatie in de openbaarheid komt er een stuk kleiner door.

Voorkom ongenodigde gasten op uw internetverbinding

Het inbreken in een internetverbinding is verbazingwekkend eenvoudig. Dit geldt vooral voor draadloze (wifi) verbindingen, maar ook een vaste verbinding kan zonder ingewikkelde apparaten worden afgetapt. Dit komt door de manier waarop het internet is opgebouwd. Het internet is eigenlijk een uit de hand gelopen project van een aantal Amerikaanse universiteiten. Zij begonnen een experimenteel netwerk om eenvoudig informatie te kunnen delen. Omdat het een netwerk tussen universiteiten betrof is er met de beveiliging weinig rekening gehouden, alle gebruikers waren immers bekenden en dus te vertrouwen. Er is door de jaren heen weinig veranderd aan deze benadering. Ondanks de enorme groei van het internet wordt er in de basis nog steeds uit gegaan van het feit dat iedereen te vertrouwen is en iedereen is wie hij of zij zegt te zijn. Dit gaat dan overigens alleen over de basis van het internet: alle kastjes en kabeltjes waar de informatie doorheen gaat. Websites zelf maken wel gebruik van ingebouwde beveiliging, maar voordat de door u verstuurde data daadwerkelijk bij de website aankomt is hij al talloze onbeveiligde kastjes (switches en routers) gepasseerd.

Een kwaadwillende kan op elk gewenst punt de data uit een router of switch 'aftappen' of omleiden naar zijn eigen computer. Op deze manier ziet hij alle informatie die u over het internet verstuurt. Op het moment dat u inlogt op een website wordt uw wachtwoord naar de website verstuurd, op deze manier kan de website controleren of u echt degene bent die u zegt te zijn. Iemand die eventueel meekijkt kan eenvoudig uw wachtwoord onderscheppen en daarna zelf inloggen op de website. Op deze manier heeft hij toegang tot al uw gegevens.

Om meekijken te voorkomen kan een website gebruik maken van een speciale vorm van encryptie, SSL genaamd. Op het moment dat er gebruik gemaakt wordt van SSL zal uw webbrowser alle informatie eerst versleutelen voordat deze naar de website verstuurd wordt. Een eventuele meeluisteraar ziet dan alleen de versleutelde versie van uw wachtwoord, waar hij niets mee kan.

Het is dus belangrijk om te controleren of de website van de online hulpverlening gebruik maakt van SSL in het aanmeld- en inlogsysteem. Dit kunt u zeer eenvoudig controleren. In de adresbalk van uw browser zal bij het gebruik van SSL 'https://' staan inplaats van het gebruikelijke 'http://' de extra 's' geeft aan de verbinding plaatsvindt via SSL. Daarnaast geeft uw webbrowser het icoon van een gesloten slotje weer. Dit icoon staat vaak rechts onderin het scherm, of in de adresbalk.

Als richtlijn kunt u op elke pagina waarop u uw wachtwoord invult controleren of deze pagina gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Op die manier weet u zeker dat een eventuele ongenodigde gast geen toegang heeft tot uw gegevens.

Persoonlijke gegevens die er niet zijn kunnen ook niet uitlekken

Dit is wellicht de meest eenvoudige en tegelijk meest effectieve maatregel die u kunt nemen om uw anonimiteit te garanderen. Informatie die er niet is kan ook niet uitlekken. U vult dus simpelweg geen persoonlijke gegevens in!

Voor de meeste vormen van online hulp heeft u alleen een e-mail adres nodig, eventueel aangevuld met een zelfgekozen gebruikersnaam. Veel mensen hebben echter een persoonlijk e-mailadres waarin voorletter en achternaam staat, bijvoorbeeld: k.vdberg@voorbeeld.nl. Indien u zich met dit e-mailadres aanmeldt op een website heeft deze website direct de beschikking over uw voorletter + achternaam. U bent dus wellicht niet zo anoniem als u denkt. U kunt dit probleem eenvoudig oplossen door een gratis e-mailadres aan te maken, bijvoorbeeld bij gmail, of hotmail. Op deze websites kunt u eenvoudig en gratis een e-mailadres naar keuze aanmaken. In plaats van uw voornaam en achternaam kiest u bijvoorbeeld alleen uw voornaam, de naam van een huisdier, een bijnaam etc.

Vervolgens vult u op de website verder geen persoonlijke gegevens in. Indien sommige gegevens verplicht zijn is er dus geen sprake van anonieme hulpverlening! Bij Psyquin kunt u zich onder elke gewenste naam aanmelden en u bepaalt zelf of u uw voornaam en geboortedatum wilt invullen of niet. In principe zou dit de standaard moeten zijn voor elke aanbieder van anonieme online hulpverlening.

Indien u besluit om geen persoonlijke gegevens in te vullen zult u ook goed moeten nadenken over de betaalmethode. Indien u bijvoorbeeld betaalt via een bankoverschrijving of het iDEAL betaalsysteem zal de aanbieder altijd uw volledige naam zien op zijn rekeningoverzicht. Dit rekeningoverzicht wordt beveiligd door de bank waar de aanbieder klant van is en u kunt er vanuitgaan dat deze beveiliging aan de strengst mogelijke normen voldoet. Voor het uitlekken van dit rekeningoverzicht en dus van uw persoonlijke gegevens hoeft u niet bang te zijn. Maar het is toch niet ondenkbaar dat u niet wilt dat de hulpverlener beschikt over uw echte naam. In dat geval biedt het systeem van PayPal uitkomst. Indien u betaalt via PayPal ziet de hulpverlener alleen het e-mailadres dat u opgegeven heeft bij uw PayPal rekening.

Beveilig uw eigen computer

De laatste stap in het garanderen van uw anonimiteit is de beveiliging van uw eigen computer. Zorg ervoor dat er altijd een goed anitviruspakket op uw computer is geïnstalleerd en houd dit pakket ook up to date. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat virussen worden ingezet om persoonlijke gegevens te stelen van thuiscomputers. Het virus gaat dan specifiek op zoek naar wachtwoorden en stuurt deze door naar de makers van het virus. Het is dus van belang om u goed te beschermen tegen deze vorm van diefstal.

Ook het gebruik van illegale software is sterk af te raden. Deze software is zeer vaak besmet met ongewenste programma's gericht op het verzamelen van privé gegevens (zogenaamde 'spyware'). Daarnaast brengen software ontwikkelaars regelmatig belangrijke beveiligings updates uit om bekende lekken in hun software te dichten. Als ilegale gebruiker ontvangt u deze updates meestal niet, waardoor u een makkelijker doelwit vormt voor kwaadwillenden.

Een ander punt om in overweging te nemen is de fysieke veiligheid van uw computer. Indien u een laptop gebruikt en deze ook buitenshuis gebruik is het niet ondenkbaar dat u deze verliest, of dat hij gestolen wordt. Bijna alle website hebben de mogelijkheid om aan te geven dat u ingelogd wenst te blijven. En alle webbrowsers hebben de mogelijkheid om wachtwoorden voor u te onthouden. Dit is natuurlijk zeer gemakkelijk, maar op het moment dat iemand toegang heeft tot uw laptop heeft hij of zij ook direct toegang tot uw (hulpverlenings)websites. Als u gebruik maakt van een laptop is het dus aan te raden om uw wachtwoorden niet op te slaan en om na gebruik van een website altijd uit te loggen. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat u telkens uw wachtwoord opnieuw moet invoeren.

U bent nooit volledig anoniem

Het is goed om u te realiseren dat u op internet nooit volledig anoniem bent. U laat voortdurend een spoor achter van al uw acties, op honderden servers wereldwijd, maar ook op uw eigen computer. Uw internet provider is wettelijk verplicht om lijsten bij te houden van de websites die u bezoekt en de tijdstippen waarop u dit doet. Deze gegevens zijn in principe alleen toegankelijk voor justitie en inlichtingendiensten, maar het is belangrijk om te weten dat deze gegevens wel degelijk worden bijgehouden.

Volledige anonimiteit is dus niet mogelijk, maar met de richtlijnen uit dit artikel kunt u zich goed beschermen tegen het uitlekken van uw privégegevens. U kunt zelf besluiten hoe belangrijk u anonimiteit vindt en naar keuze één of meerdere van deze richtlijnen toepassen.

Een overzicht van de richtlijnen

Richtlijnen voor de klant:

 1. Controleer welke beroepscode de instelling hanteert en welke bescherming deze biedt
 2. Lees het privacy beleid van de instelling
 3. Onderzoek hoe uw gegevens worden beveiligd
 4. Controleer of er gebruik gemaakt wordt van een SSL verbinding bij het versturen van uw wachtwoord
 5. Gebruik een anoniem e-mail adres
 6. Vul geen persoonlijke gegevens in
 7. Gebruik een anonieme betaalmethode (PayPal)
 8. Gebruik een goede virusscanner en houd deze up to date
 9. Vermijd illegale software
 10. Realiseer u dat u nooit 100% anoniem bent


Door: Reinout Verkerk   Google+
Adviseur


Zie ook:
 1. Alle artikelen van Psyquin.nl

Interactieve Zelfhulp
Interactieve Zelfhulp is een revolutionaire nieuwe vorm van de traditionele begeleide zelfhulp - een behandelmethode die, volgens recent wetenschappelijk onderzoek, net zo succesvol is als reguliere psychotherapie. Psyquin combineert deze bewezen methode met de laatste ontwikkelingen op het gebied van e-learning en web-technologie. Het resultaat is een behandelmethode die uitblinkt vanwege de hoge flexibiliteit en toegankelijkheid, gecombineerd met een bijzonder laag tarief.

Zelfhulp? Werkt dat dan?
Of zelfhulpboeken werken is voor een groot deel afhankelijk van de lezer. De interactieve zelfhulp van Psyquin biedt een grotere kans van slagen. De persoonlijke e-coach inspireert, stimuleert en begeleidt de gebruiker gedurende het programma. Persoonlijk en interactief.

Overzicht van de modules
Betaal veilig met iDeal en begin vandaag nog! In het Moduleoverzicht vindt u informatie over onze modules.

Module: Greep op Faalangst

Module: Minder Piekeren

Module: Beter Slapen


Volg Psyquin op Twitter