U bent niet ingelogd. Log in of meld u aan om aan de slag te gaan!

Welkom op Stichting Psyquin, de interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Wanneer u al een account heeft, kunt u hierboven inloggen. Nieuwe gebruikers kunnen zich aanmelden. Een account bij Stichting Psyquin is gratis.


Artikel: 'Gedragsverandering is moeilijk, maar niet onmogelijk.'


Vier weken na het nieuwe jaar beweegt u alweer minder dan u zich had voorgenomen. Het stoppen met roken is wederom mislukt. Van uw voornemen om meer tijd met de kinderen door te brengen is vooralsnog niets terecht gekomen. Waarom is het zo moeilijk om u aan uw goede voornemens te houden? Oftewel: waarom is een blijvende gedragsverandering zo moeilijk te bereiken?
Hier is veel over geschreven en veel onderzoek naar gedaan, dat heeft geleid tot de ontwikkeling van bepaalde theorieën en modellen over gedragsverandering. In dit artikel leest u over gedragsverandering en wat er allemaal bij komt kijken.

Kernovertuigingen

Wij mensen zitten eigenlijk vrij eenvoudig in elkaar. Wij zijn gewend om in patronen te denken en te handelen. Van deze patronen wijken wij liever niet af; dit levert stress op. Patronen in ons denken noemen we ook wel kernovertuigingen. Dit zijn principes, attitudes, gedachten over hoe bepaalde dingen (zouden moeten) werken in het leven. Mensen kunnen heel verschillend zijn in hun kernovertuigingen. Een vegetariër zal een bepaalde kernovertuiging hebben ten opzichte van het eten van vlees. Een moeder heeft bepaalde kernovertuigingen ten opzichte van de opvoeding van haar kind. Ons gedrag wordt mede bepaald door onze kernovertuigingen. In andere woorden: wij handelen in overeenstemming met onze gedachten. Wanneer we ons gedrag structureel willen veranderen, zal er dus ook iets moeten veranderen in onze kernovertuiging. Onze houding ten opzichte van het gedrag zal veranderd moeten worden. Wanneer u daadwerkelijk gelooft dat meer bewegen uw gezondheid merkbaar zal bevorderen, is de kans groter dat u vaker de auto voor de fiets verruilt.

Subjectieve norm

Behalve kernovertuigingen spelen andere factoren een rol. De subjectieve norm bijvoorbeeld. Mensen zijn sociale wezens die het belangrijk vinden wat anderen vinden. Als u zich voorneemt om elke avond een rondje te gaan hardlopen, denkt u misschien na over wat de buren zullen denken als zij u puffend door de straat zien joggen. Als u stopt met roken, zult u mogelijk commentaar verwachten van collega's waar u altijd mee buiten staat. Kortom: gedragsverandering werkt beter wanneer u behalve bijpassende kernovertuigingen de goedkeuring van uw omgeving kunt verwachten.

Zelfvertrouwen en gevoel van controle

Als u van tevoren weet dat het stoppen met roken wederom niet zal lukken, kunt u maar beter doorroken. Uw zoveelste stoppoging zal uitdraaien op een mislukking. Zelfvertrouwen - het vertrouwen in uw vermogen om te kunnen veranderen - is van essentieel belang bij gedragsverandering. Wanneer u het gevoel heeft dat u een slachtoffer bent van omstandigheden en dat het leven een aaneenschakeling van pech- danwel geluksmomenten, is de kans klein dat u een aanpassing in uw gedrag zult maken. U bent immers niet zelf verantwoordelijk voor uw gedrag? Mensen die sterk het gevoel hebben dat zij zelf controle uitoefenen op hun leven, zijn succesvoller in hun pogingen om hun gedrag te veranderen.

We kunnen stellen dat een poging om uw gedrag blijvend te veranderen de meeste kans van slagen heeft wanneer u:

  1. positieve overtuigingen heeft ten opzichte van het doel
  2. goedkeuring vanuit uw omgeving verwacht
  3. het gevoel heeft dat u zelf, en niemand behalve u zelf, invloed heeft op uw verandering.
De interactieve zelfhulpmodules van Stichting Psyquin gaan uit van het menselijk vermogen om zelf gedragsverandering te bewerkstelligen en gaan uit van een aanpak op basis van deze uitgangspunten.


Door: Marcia Bulder   Google+
Psycholoog NIP

Zie ook:
  1. Uitstelgedrag een teken van luiheid?
  2. Alle artikelen van Psyquin.nl

De kracht van Psyquin
Psyquin is de eerste interactieve zelfhulpwebsite in Nederland. Hier kunt u zelfstandig, individueel en anoniem werken aan het vinden van oplossingen voor psychische klachten en gedragsproblemen. De zelfhulpmodules van Psyquin zijn uniek, omdat zij begeleid worden door een digitale e-coach in plaats van een 'echte' psycholoog.

Garantie
Indien u niet begonnen bent aan een zelfhulpmodule kunt u, binnen 14 dagen, zonder opgaaf van reden, uw geld terugkrijgen. Indien u wel begonnen bent aan de module, maar niet meer dan 10% van de totale module heeft doorlopen kunt u binnen 14 dagen na aanschaf uw geld terugkrijgen.

Overzicht van de modules
Betaal veilig met iDeal en begin vandaag nog! In het Moduleoverzicht vindt u informatie over onze modules.

Module: Greep op Faalangst

Module: Minder Piekeren

Module: Beter Slapen


Volg Psyquin op Twitter