U bent niet ingelogd. Log in of meld u aan om aan de slag te gaan!

Welkom op Stichting Psyquin, de interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Wanneer u al een account heeft, kunt u hierboven inloggen. Nieuwe gebruikers kunnen zich aanmelden. Een account bij Stichting Psyquin is gratis.


Artikel: 'Op zoek naar een goede online slaapcursus'

Op zoek naar een goede online slaapcursus

Mei 2011, Marcia Bulder, Psycholoog NIP. Met de komst van internet en met name moderne webtechnologie bestaan er diverse vormen van online cursussen en therapie, ook wel e-hulp genoemd. Daaronder vallen online slaapcursussen, bedoeld om uw nachtrust te helpen verbeteren. Wat kunt u van zo'n online slaapcursus verwachten?

Soorten slaaptrainingen

Op dit moment worden slaapcursussen in diverse vormen en tegen zeer uiteenlopende tarieven aangeboden. De slaapcursus van Stichting Psyquin positioneert zich tussen de goedkoopste vorm - de gratis cursus van Teleac - en duurdere, door experts begeleide slaapcursussen die enkele honderden euro's kosten. Het verschil zit hem in de mate van begeleiding die u ontvangt. Bij een gratis cursus krijgt u slechts te maken met 'platte tekst' die u zelf doorneemt. In een slaaptraining die door een expert wordt begeleid heeft u persoonlijk contact met een begeleider. De slaapcursus van Stichting Psyquin is ontwikkeld door psychologen, maar u doorloopt het online traject geheel zelfstandig. Hierdoor kunnen de kosten laag blijven. Toch heeft de slaapcursus van Psyquin meer te bieden dan het gratis aanbod. Hoe dat komt leest u hier: wat is interactieve zelfhulp?

Dient de cursus het doel?

Van een goed online zelfhulpprogramma mag u verwachten dat u duidelijk wordt uitgelegd welke stappen u moet ondernemen om een bepaald doel te bereiken. Daar draait het immers allemaal om. U wilt, in dit geval, uw nachtrust verbeteren zodat u overdag meer uitgerust bent. Vervolgens is de vraag welke investering u wilt maken - zowel in geld als in tijd. Bedenk dat u wel tijd moet kunnen vrijmaken om met voldoende aandacht aan de training te beginnen. Sommige cursussen zijn intensiever dan andere.

Zelfwerkzaamheid is altijd de basis

Zelfhulp gaat uit van het principe van zelfwerkzaamheid. Mensen die last hebben van niet meer dan milde klachten (waar slaapproblemen over het algemeen onder vallen) zijn over het algemeen zelfwerkzaam. Bij zwaardere klachten werkt zelfhulp niet; er is meer dan ondersteuning nodig om een verbetering van de klachten te realiseren.

Motivatie optimaliseren

Zelfwerkzaamheid hangt sterk samen met motivatie. Daarom is motivatie de sleutel naar het slagen van een online zelfhulptraject. Motivatie moet uit uzelf komen, maar daarnaast kan een programma u ook stimuleren om door te gaan. Bij Stichting Psyquin besteden wij hier op diverse manieren aandacht aan. Zo zetten wij de volgende middelen in om uw motivatie hoog te houden:

 1. Gratis e-mail en SMS dienst om u te herinneren aan afspraken en opdrachten.
 2. Online dagboek waarin uw vorderingen grafisch worden weergegeven.
 3. Feedback op uw voortgang door digitale 'e-coach' Quin.
 4. Zelfreflectie in de vorm van 'denkvragen' en invuloefeningen.
 5. Gestructureerde werkwijze waarbij u duidelijk uitgelegd wordt waarom bepaalde opdrachten gegeven worden en wat het doel is van bepaalde oefeningen.
 6. Binnenkort een handige app voor de smartphone, waarmee u altijd en overal mobiel aan de slaapcursus en het dagboek kunt werken.

Een keuze maken

Uiteindelijk is het aan uzelf om te beslissen wat u uit een online slaapcursus wilt halen. Maak een keuze op basis van wat u denkt nodig te hebben. Wanneer u wilt gaan voor een innovatieve, flexibele en zeer effectieve online slaapcursus die ook nog eens laag in kosten is, zou Psyquin de juiste keuze kunnen zijn. Let op: 94% van onze klanten zou de online slaapcursus aan een ander aanbevelen!

Maakt u eens vrijblijvend de geschiktheidsvragenlijst - deze geeft inzicht in uw huidige situatie wat slapen betreft en u krijgt advies over het vinden van oplossingen.


Door: Marcia Bulder   Google+
Psycholoog NIP

Gerelateerde onderwerpen:
 1. Test zelf uw slaapkwaliteit
 2. Over piekeren en nachtmerries
 3. Interactieve zelfhulp module Beter Slapen
 4. Slaapbehoefte en slaapritme
 5. Alle artikelen van Psyquin.nl

Is het iets voor mij?
In principe kan iedereen profijt hebben van de zelfhulpmodules van Psyquin. Doordat er een uitgebreide intake voorafgaat aan elke module, zijn de zelfhulptrajecten altijd toegespitst op uw situatie. Het is wel belangrijk dat u bij twijfel altijd overlegt met een arts!

Persoonlijk en compleet
Bij Psyquin werkt u altijd aan uw eigen leerdoelen, u aan de hand van een intake-vragenlijst geadviseerd wordt over onderwerpen die voor u zinvol zijn. Alle zelfhulpmodules zijn zeer uitgebreid en bieden u een volledig interactief zelfhulptraject.

Overzicht van de modules
Betaal veilig met iDeal en begin vandaag nog! In het Moduleoverzicht vindt u informatie over onze modules.

Module: Greep op Faalangst

Module: Minder Piekeren

Module: Beter Slapen


Volg Psyquin op Twitter