U bent niet ingelogd. Log in of meld u aan om aan de slag te gaan!

Welkom op Stichting Psyquin, de interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Wanneer u al een account heeft, kunt u hierboven inloggen. Nieuwe gebruikers kunnen zich aanmelden. Een account bij Stichting Psyquin is gratis.


Artikel: 'Slaapmiddelen, gemakkelijk maar riskant.'
Module: 'Beter Slapen!'

Slapen is nooit een probleem geweest, gewoon lekker gaan liggen in bed, ogen dicht en binnen een paar minuten vertrokken. Maar opeens lukt dat niet meer. Het begint relatief onschuldig met een slapeloze nacht zo nu en dan, maar voor u er erg in heeft doet u geen oog meer dicht. U kunt zich niet eens meer voorstellen dat u vroeger wel gewoon in slaap kon komen. Na de zoveelste tergend lange nacht besluit u dat het zo niet langer kan, u maakt een afspraak bij de huisarts die u een slaapmiddel voor schrijft. Eindelijk weer lekker slapen! Toch weten de meeste mensen dat slaapmiddelen vaak de weg zijn naar meer problemen. Hoe komt dat?

Slapeloze nachten in Nederland

Voor heel veel mensen in Nederland wordt bovenstaande alinea vroeg of laat realiteit. Elke avond slikken ongeveer 750.000 mensen in Nederland een slaapmiddel. De meeste slaapmedicatie mag maximaal vier weken achter elkaar gebruikt worden. Toch blijkt dat ongeveer 300.000 mensen uiteindelijk langer dan drie maanden achter elkaar slaappillen blijven slikken.

De meest voorgeschreven slaapmiddelen zijn 'oxazepam' en 'temazepam'. Oxazepam is al een aantal jaren achter elkaar het meest voorgeschreven geneesmiddel in Nederland! Deze middelen vallen onder de groep 'benzodiazepinen'. De middelen werken direct in op het zenuwstelsel, de werkzame stof bindt zich aan bepaalde receptoren in de hersenen, waardoor de overdracht van de elektrische prikkels veranderd. De gevolgen hiervan zijn een slaperig gevoel en ontspanning van de spieren.

Het inslapen gaat hierdoor makkelijker en doordat de middelen ongeveer zes uur actief blijven wordt men ook niet meer 's nachts wakker. De kwaliteit van de slaap is wel zeer laag. Zo vermindert de hoeveelheid 'REM' slaap significant. Waar deze slaap voor dient is nog niet bekend, maar men vermoedt dat het te maken heeft met het aanleren van nieuwe dingen en het verwerken van emoties.

Wat zijn de gevolgen?

Een groot nadeel van het gebruik van slaapmedicatie is het optreden van bijwerkingen. De volgende bijwerkingen komen het meest voor:

 1. Slaperigheid overdag, waardoor de rijvaardigheid ernstig verminderd is
 2. Afname van de concentratie en geheugenverlies
 3. Verminderd leervermogen
 4. Vermindering van de kwaliteit van de slaap
 5. Toename van de eetlust; Gewichtstoename
 6. Verminderd libido
 7. Katergevoel bij het opstaan
De werkzame stof van het slaapmiddel blijft zo'n 6 uur actief, maar net als bij het gebruik van alcohol blijven er nog lange tijd restproducten achter in het lichaam. Dit kan oplopen tot wel vier dagen. Deze restproducten zijn verantwoordelijk voor een deel van de bijwerkingen.

Verslaving en vervelende symptomen

Het grootste gevaar van slaaptabletten is de verslavende werking. Er is steeds meer van het middel nodig om in slaap te komen en op een gegeven moment is slapen zonder het middel helemaal niet meer mogelijk. Bovendien treden er bij het stoppen vaak ernstige ontwenningsverschijnselen op. Onder andere:

 1. Hevige angstaanvallen
 2. Tintellingen en overgevoeligheid in de ledematen
 3. Hallucinaties
 4. Overgevoeligheid voor geluid
In sommige gevallen kunnen de ontwenningsverschijnselen zelfs een epileptische aanval veroorzaken.

Bij sommige middelen treedt de verslavende werking al na twee weken gebruik op. Doordat slapen zonder de middelen vrijwel onmogelijk is geworden zijn gebruikers vaak heel moeilijk te motiveren om hun verslaving aan te pakken. Hierdoor is het 'afkicken' een moeizaam proces en de kans op een terugval erg groot.

Onderzoek de alternatieven

Slaapmiddelen zijn een makkelijke en relatief goedkope korte termijn oplossing. Toch is het maar de vraag of dit gemak opweegt tegen de talloze nadelen die aan het gebruik van slaapmedicatie kleven. Het onderzoeken van de alternatieven is dan ook zeker aan te raden.


Door: Reinout Verkerk   Google+
Adviseur Stichting Psyquin


Zie ook:
 1. Over piekeren en nachtmerries
 2. Module Beter Slapen
 3. Alle artikelen van Psyquin.nl

Nieuw: Psyquin app voor Android!
Sinds mei 2011 zijn de online zelfhulpmodules van Psyquin ook bereikbaar via een smartphone app voor Android. Lees meer over de Psyquin Android app.
Bij het downloaden van de app ontvangt u gratis het dagboek timemanagement. Het dagboek timemanagement is ook gratis beschikbaar voor nieuwe gebruikers op de website van Psyquin.

Persoonlijk en compleet
Bij Psyquin werkt u altijd aan uw eigen leerdoelen, u aan de hand van een intake-vragenlijst geadviseerd wordt over onderwerpen die voor u zinvol zijn. Alle zelfhulpmodules zijn zeer uitgebreid en bieden u een volledig interactief zelfhulptraject.

Overzicht van de modules
Betaal veilig met iDeal en begin vandaag nog! In het Moduleoverzicht vindt u informatie over onze modules.

Module: Greep op Faalangst

Module: Minder Piekeren

Module: Beter Slapen


Volg Psyquin op Twitter