U bent niet ingelogd. Log in of meld u aan om aan de slag te gaan!

Welkom op Stichting Psyquin, de interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Wanneer u al een account heeft, kunt u hierboven inloggen. Nieuwe gebruikers kunnen zich aanmelden. Een account bij Stichting Psyquin is gratis.Artikel: 'Uitstelgedrag een teken van luiheid?'


De meeste mensen zijn wel bekend met uitstelgedrag. Taken die moeilijk of juist saai zijn vooruit blijven schuiven zonder goede reden. Uitstelgedrag is nutteloos, ineffectief en werkt vertragend op de uitvoering van de meest belangrijke taken. Het wordt vaak beschouwd als een teken van weinig doorzettingsvermogen of luiheid. Uitstelgedrag is in ieder geval zonde van de tijd. Maar is dit wel de waarheid? Zijn uitstellers lui?

In feite niet. De meeste uitstellers krijgen veel gedaan in weinig tijd. Oftewel: de tijd waarin men aan die ene taak zou moeten werken, wordt vaak nuttig besteed. Notoire uitstellers hanteren een prioriteitenlijst, waarbij de taak die bovenaan de lijst staat voortdurend uitgesteld wordt. Minder belangrijke – doch evenwel belangrijke – taken krijgen echter alle ruimte en worden met zorg en aandacht uitgevoerd. De mailbox opruimen, een overzichtelijke projectplanning maken, of zelfs een artikel schrijven. Dit zijn taken waaraan men wellicht niet zou toekomen wanneer men niet die belangrijke ene taak aan het uitstellen was. Sommige uitstellers nemen zelfs vrijwilligerswerk aan als een vorm van uitstelgedrag en ontwikkelen daarmee ook weer andere kwaliteiten.

Soms wordt de uitsteller moe van zichzelf en hij neemt zich dan voor om het aantal taken op de prioriteitenlijst drastisch te verminderen, zodat alleen die allerbelangrijkste taken overblijven en men zich er wel op moet storten. Hiermee gooit men echter de eigen glazen in, want dit is strijd met het natuurlijke gedrag van de uitsteller. De enige taken die op de lijst staan, zijn dan per definitie de meest belangrijke en wanneer deze onvermijdelijk uitgesteld worden, is de enige andere optie: niets doen. Dat zou pas zonde van de tijd zijn!

De enige echte oplossing is: zorg dat er altijd een nog moeilijkere, tijdrovende klus bovenaan de lijst staat en maak de lijst lekker lang. Maak van uw uitstelgedrag een sterkte.


De negatieve kanten van uitstelgedrag komen aan bod in de module "Greep op faalangst".


Door: Marcia Bulder   Google+
Psycholoog NIP

Zie ook:
  1. Over piekeren en nachtmerries
  2. Module Beter Slapen
  3. Alle artikelen van Psyquin.nl

Is deze module geschikt voor mij?
Op de informatie pagina van de module staat uitgebreide informatie over wat u kunt verwachten van de zelfhulpmodule. Tevens vindt u op deze pagina een korte geschiktheidsvragenlijst. Deze vragenlijst is ontworpen om met een aantal korte en specifieke vragen te kijken of de zelfhulpmodule geschikt is voor uw specifieke klachten.

Zelfhulp? Werkt dat dan?
Of zelfhulpboeken werken is voor een groot deel afhankelijk van de lezer. De interactieve zelfhulp van Psyquin biedt een grotere kans van slagen. De persoonlijke e-coach inspireert, stimuleert en begeleidt de gebruiker gedurende het programma. Persoonlijk en interactief.

Overzicht van de modules
Betaal veilig met iDeal en begin vandaag nog! In het Moduleoverzicht vindt u informatie over onze modules.

Module: Greep op Faalangst

Module: Minder Piekeren

Module: Beter Slapen


Volg Psyquin op Twitter