U bent niet ingelogd. Log in of meld u aan om aan de slag te gaan!

Welkom op Stichting Psyquin, de interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Wanneer u al een account heeft, kunt u hierboven inloggen. Nieuwe gebruikers kunnen zich aanmelden. Een account bij Stichting Psyquin is gratis.Artikel: 'De verlammende greep van faalangst'


Door Marcia Bulder, Psycholoog NIP. "Van faalangst afkomen is leren om fouten te maken."

Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn geneigd om hun fouten te generaliseren en te veralgemeniseren. Hierdoor luidt de conclusie altijd: ik ben minder slim dan anderen, ik moet er harder voor werken dan anderen.

Zelfs in situaties waarin fouten maken normaal en geaccepteerd is, zullen gemaakte fouten, blunders en vergissingen bij deze mensen persoonlijk tot grote teleurstelling leiden.

De paradox: juist door fouten te maken leert men en kan men uiteindelijk succesvol worden. Alleen door fouten toe te staan, zal het zelfvertrouwen kunnen groeien.

Faalangst is een verlammende angst die, net als alle vormen van angst, zichzelf in stand houdt. Mensen die lijden onder faalangst zijn bang om iets nieuws te ondernemen waarbij het risico op falen in hun ogen aanzienlijk is. Wanneer zij onverhoopt toch in een situatie terecht komen waarin zij zichzelf moeten bewijzen, werken angst en spanning belemmerend. Het gevolg is een ondermaatse prestatie, die niet veroorzaakt wordt door een gebrek aan kennis of kunde, maar enkel en alleen door de verlammende faalangst.

Daar komt nog eens bij dat faalangst niet zelden samen gaat met perfectionisme. Oftewel: de lat wordt zeer hoog gelegd, wat de kans op succes naar eigen maatstaven zo goed als onmogelijk maakt. Faalangst heeft invloed op de prestaties en het welbevinden op school, op het werk, maar ook in de liefde. Want ook in een relatie kom je door fouten te (mogen) maken uiteindelijk nader tot elkaar.

Door belemmerende gedachten zoals 'het is nooit goed genoeg, ik ben minder goed dan anderen' de das om te doen, pakt u faalangst aan bij de kern. Daarnaast is het belangrijk om in actie te komen. Stel moeilijke taken eens niet uit totdat u zeker weet dat het gaat lukken. Vermijding en uitstelgedrag versterken de angst alleen maar. In kleine stapjes steeds meer nieuwe dingen proberen, risico's nemen en daarbij zo nu en dan een uitglijder maken. Dat is de beste manier om los te komen uit de verlammende greep van faalangst.

Begeleid en stap voor stap werken naar een oplossing voor faalangst met de interactieve zelfhulp module 'Greep op faalangst'. Een interactieve zelfmodule waarin u leert om faalangst aan te pakken bij de kern.


Door: Marcia Bulder   Google+
Psycholoog NIP

Zie ook:
  1. Gedragsverandering: moeilijk maar niet onmogelijk!
  2. Wat is mindfulness?
  3. Alle artikelen van Psyquin.nl

Nieuw: Psyquin app voor Android!
Sinds mei 2011 zijn de online zelfhulpmodules van Psyquin ook bereikbaar via een smartphone app voor Android. Lees meer over de Psyquin Android app.
Bij het downloaden van de app ontvangt u gratis het dagboek timemanagement. Het dagboek timemanagement is ook gratis beschikbaar voor nieuwe gebruikers op de website van Psyquin.

Bekwame hulp
De zelfhulpmodules van Psyquin worden ontwikkeld door ervaren psychologen, op basis van de meest recente psychologische inzichten en naar de richtlijnen van het Nederlands Instituut van Psychologen. Zo bieden we de garantie van bekwame en professionele hulp.

Overzicht van de modules
Betaal veilig met iDeal en begin vandaag nog! In het Moduleoverzicht vindt u informatie over onze modules.

Module: Greep op Faalangst

Module: Minder Piekeren

Module: Beter Slapen


Volg Psyquin op Twitter