U bent niet ingelogd. Log in of meld u aan om aan de slag te gaan!
Welkom op Stichting Psyquin, de interactieve zelfhulpwebsite die mensen sterker maakt. Wanneer u al een account heeft, kunt u hierboven inloggen. Nieuwe gebruikers kunnen zich aanmelden. Een account bij Stichting Psyquin is gratis.
Wat is interactieve zelfhulp en waarom werkt het?
In vroeger tijden kon men als behandeling voor psychische klachten vrijwel alleen terecht bij de beroemde, maar omstreden, psychoanalyse van Sigmund Freud.

De nieuwste aanwinst op het gebied van behandelingen voor psychische klachten is de e-hulp via internet. Een methode die volgens wetenschappelijk onderzoek net zo succesvol kan zijn als een traditionele behandeling bij een psycholoog. Psyquin introduceerde eind 2009 de nieuwste variant van deze bewezen methode: interactieve zelfhulp. Interactieve zelfhulp combineert moderne e-learning en webtechnieken (web 2.0) met bestaande psychologische kennis over cognitieve gedragstherapie.
Traditionele coaching/therapie

Beck stelde met behulp van onderzoek een nieuwe theorie op. In zijn theorie stelt hij dat klachten veroorzaakt worden door de gedachten en opvattingen van een persoon. Het is niet de gebeurtenis zelf die klachten veroorzaakt, het is de manier waarop een persoon met deze gebeurtenis omgaat en het effect dat deze gebeurtenis heeft op zijn of haar gedachtenpatroon. Een bepaald gedachtenpatroon kan leiden tot een negatieve spiraal, waardoor uiteindelijk psychische klachten ontstaan.

Een ander groot voordeel van cognitieve gedragstherapie, is het feit dat de therapie de achterliggende oorzaak van de klachten aanpakt.

Zelfhulp als vorm van therapie: werkt dat?
Ondanks de nieuwe methode van de cognitieve gedragstherapie blijft therapie een zeer arbeidsintensief en dus kostbaar proces. Een hulpverlener is veel tijd kwijt aan het voorbereiden en uitvoeren van de therapiesessies. Door de hoge kosten is therapie vaak niet kosteneffectief voor mensen die relatief 'milde' klachten hebben. Dit zijn klachten die niet direct een gevaar opleveren voor de patiënt of de omgeving van de patiënt. Helaas betekent dit niet dat iemand niet ontzettend veel last kan hebben van deze 'milde' klachten. Om deze mensen toch een behandeling te bieden is het concept zelfhulp ontwikkeld.

Begeleide zelfhulp werkt nog beter
Op basis van een groot onderzoek, geleid door Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie aan de VU, blijkt dat begeleide zelfhulp even effectief is bij bepaalde psychische klachten als psychotherapie met een hulpverlener of een gesprek met een psycholoog. Het grote verschil tussen de effectiviteit van begeleide en onbegeleide zelfhulp zit hem in de begeleiding. Op het moment dat mensen verantwoording moeten afleggen over hun presteren en op een objectieve manier hun voortgang kunnen zien, zijn zij over het algemeen veel fanatieker en beter gemotiveerd. Het succes van zelfhulp hangt immers bijna volledig af van de motivatie van de gebruiker.
Interactieve zelfhulp, de nieuwe generatie begeleide zelfhulp

Op dit moment biedt Stichting Psyquin een drietal modules:
Probeer het zelf! Ga naar het Moduleoverzicht
Persoonlijk en compleet
Bij Psyquin werkt u altijd aan uw eigen leerdoelen, u aan de hand van een intake-vragenlijst geadviseerd wordt over onderwerpen die voor u zinvol zijn. Alle zelfhulpmodules zijn zeer uitgebreid en bieden u een volledig interactief zelfhulptraject.
Wat kost het?
Een inschrijving bij Psyquin kost niets. Aan het volgen van een interactieve zelfhulpmodule van Psyquin zijn wel kosten verbonden. Onze tarieven zijn eenduidig en gelijk voor alle zelfhulpmodules. Al onze trajecten kosten €39,95 (inc. 21% Btw).
Overzicht van de modules
Betaal veilig met iDeal en begin vandaag nog! In het Moduleoverzicht vindt u informatie over onze modules.
